Szukaj na tym blogu

niedziela, 3 listopada 2013

Amarantus. Złoto Azteków.



Z greckiego niewiędnący, z łaciny nazwa koloru czerwieni z domieszką różu i fioletu.

I pierwsze i drugie określenie jest dla tej rośliny odpowiednie. Rzeczywiście, kwiatostany są niezwykle trwałe i świetnie nadają się do suchych bukietów, a świeże kwiatostany przyjmują  barwę od amarantowej po buraczaną.
 Uprawiany od tysiącleci jako główne źródło pożywienia w różnych częściach świata.
 Dla Inków i Azteków był rośliną świętą i nie bez przesady nazwany złotem Azteków nawet z tego powodu, że płacono nim…. podatki. Po nadejściu hiszpańskich konkwistadorów z uwagi na wykorzystywanie nasion szarłatu do składania ofiary bóstwom, jego uprawa zakazana skutkiem czego było trwające przez setki lat zupełne zaprzestanie upraw i wykorzystywania szarłatu w Ameryce. 
 Rozprzestrzeniał się jednak w krajach Europy, Azji i Afryki jako roślina ozdobna i chwast.
 Nie trudno było o to zważywszy, że jeden  ze złotawych, purpurowych lub brązowych kwiatostanów wytwarza około 50 tysięcy nasion. W ogródkach spotykamy szarłat ogrodowy. Uprawia jest niezwykle łatwa, ale może właśnie z nadmiaru wysypu nasion być nieco kłopotliwa.


Warto wiedzieć, że obecnie szarłat wchodzi w skład różnych produktów spożywczych głównie w krajach, w których uprawia się tę roślinę w dużych ilościach.
W Meksyku spożywa się tradycyjne atole, napój lub kleik sporządzony z pieczonych nasion, syropu i wody, a także pinole, mąkę z nasion szarłatu, a także cukierniczy produkt pod nazwą alegria, składająca się . Innymi wyrobami cukierniczymi otrzymywanymi z szarłatu są popularny w Peru bollos, a w Gwatemalii alboroto, w Indiach laddos. w Himalajach z mąki szarłatu wytwarza się naleśnikopodobne chapattis, a w Nepalu kleiki  zwane  sattoo. W Peru z fermentowanych nasion szarłatu otrzymuje się piwo - chicha .
Dość jeszcze powiedzieć, że z nasion szarłatu produkuje sie też kasze, makarony, kleiki, precelki, chrupki, krakersy, wafle, tosty, tortille, mussli, pop ping, przyprawy oraz dodaje się je do chleba, bułek i ciast.
Dużo tego.
Nowe złoto ziemi.