Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 września 2013

Dereniówka.
Miała być dereniówka Profesora, ale zrobiłem z przepisu innego, ale bardzo zbliżonego do profesorskiej.
Oto przepis:
1 kg owoców derenia
20 dkg świeżych lub 5 łyżek suszonych borówek
½ l spirytusu 96% rozcieńczonego 200 ml wody
1/2 l wódki czystej
Owoce  zalać na okres 5-6 tygodni. Po tym czasie nastaw zlać, a owoce zasypać 0,50 kg cukru.  Po rozpuszczeniu cukru syrop zlać do innego naczynia. Połączyć obydwa roztwory.

W tym okresie trudno o borówki, ale uchowało się trochę borówki amerykańskiej, nie oskubanej przez kochane wnuki. Zostawiły właściwie tyle ile trzeba, bo…….. skończyły się wakacje. Uwielbiają je i lepiej by była dereniówka bez borówki byleby one jeszcze tutaj były.
A dereniówka będzie za ok. 2 m-ce.