Szukaj na tym blogu

piątek, 24 maja 2013

Nie piszę o ogrodach, jakby pisał ogrodnik.
Nie daję tych prawideł,
które  się w tysiącznych książkach znajdują.
          /księżna Izabela Czartoryska/
Mini kiwi
Aktinidia pstrolistna.
Actinidia kolomikta.

Ta niezbyt popularna w Polsce  roślina pochodzi z Dalekiego Wschodu – północnej Syberii, Chin, Japonii i Korei. Mało popularna, ale warta szerszego upowszechnienia.

Aktinidia pstrolistna nazywana też kiwi, polskim kiwi lub chińskim agrestem. W Japonii nazywana jest miyama-mata-tabi, W Chinach owoce nazywa się Yang tao, „truskawka brzoskwiniowa”, a w Anglii, z uwagi na to, że wytwarza substancję wabiącą koty, nazywana jest czasem kocią rośliną.  
Z tego też zapewne powodu u mnie w ogrodzie gości tak dużo kotów z sąsiedztwa.






Aktinidia kolomikta  jest atrakcyjnym pnączem   o pstrych, różowych, białych i zielonych liściach, ktorego pędy dorastają do 10 m  długości .



Kwiaty są mało atrakcyjne.























Małe białawe kwiaty pojawiają się w maju lub początkiem czerwca, by zapylone przez owady obsypać się  owocami wielkości winogrona. Skórka jest gładka, bez meszku, więc owoce można jeść w całości, bez obierania. W smaku podobne do dostępnych handlu owoców kiwi /Aktinidia deliciosa/ choć nieco  słodsze, o miękkiej konsystencji i wyrazistym, niepowtarzalnym smaku. Oprócz walorów dekoracyjnych, owoce te są również cennym źródłem witamin i minerałów. Nadają się na przetwory – do kandyzacji i na nalewki. Słyszałem, że i na wino dobre....
Jagody zaczynają dojrzewać w sierpniu i trwać to może do końca września. Ciepłe noce przyspieszają dojrzewanie. Zbieranie jest wyzwaniem, ponieważ owoce dojrzewają bardzo  nierównomiernie. Niedojrzale owoce są jaskrawo zielone i błyszczące, podczas dojrzewania ciemnieją, stając się nieco przeźroczyste i miękkie.
Rośliny są o wiele bardziej odporne na zimno niż „prawdziwe” kiwi. Stąd też aktinidia  kolomkita zwana niekiedy arktycznym kiwi może znosić temperatury przy niektórych odmianach nawet poniżej -40*, chociaż niektóre rośliny mogą nie owocować po tak srogiej zimie.

Niektóre z najlepszych odmian A. kolomikta mają rosyjskie nazwy, takie jak "Aromatnaya," nazwany od jego aromatycznych owoców;  "Krupnopladnaya", która ma większe owoce niż innych odmian; i "Sentayabraskaya,"- szczególnie słodka. Inne odmiany to Meader, Genewa, Issai, a z polskich odmian doskonałe to Dr Szymanowski i Adam.
Moja  „truskawkowa brzoskwinia” już pięcioletnia jeszcze nie owocowała.

Może  tego lata!