Szukaj na tym blogu

wtorek, 5 lutego 2013

Kasztan jadalny.

Kasztan jadalny.                           
Maron.
                                                                                                               
Kasztan
                                                                                                           po prostu jest
                                                                                                  bo jest....
                                                                                               Brązowy
                                                                                                     kamyk lata
                                                                                                          i ma w sobie
                                                                                                       tyle ciepła
                                                                                                         ile deszcz letni
                                                                                                  do serca
                                                                                                          mu napłakał
                                                                                                                                   /Adam Ziemianin/

Drzewo z rodziny bukowatych. Kiedyś występujące tylko na południe od Alpa, obecnie rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie. W Polsce  dziko występuje niezmiernie rzadko. Jedno znane mi stanowisko znajduje się w Beskidzie  Niskim, nieopodal miejscowości Pastwiska, przy zielonym szlaku turystycznym. Nieliczne egzemplarze rosną w ogrodach botanicznych i parkach. 



Moje sadzonki, a jakże przywlokłem z Południowego Tyrolu. Niestety do tej pory ostało się jedno drzewko. Jest nieduże jak na sześciolatka. Rośnie mizernie, chociaż otoczone jest zwłaszcza na zimę szczególną opieką. Ale podobno nie mroźne zimy , a wiosenne przymrozki  są dla nich niebezpieczne.



Rodzime sadzonki są podobno bardziej odporne na warunki atmosferyczne.

Ozdobne są z liści, ale i kwiatów pojawiających się na  przełomie kwietnia i maja. Pieczone, dojrzałe owoce,  są wyśmienite. W Alto Adagio sprzedawano je na ulicy, prażąc w prowizorycznych piecach przypominających nasze grille ogrodowe.


Tego już nie ma.... Poradził mu w ubiegłym roku wiosenny przymrozek.



Za oknem stał kasztan, i pąki pęczniały,
choć śnieg na nich leżał puszysty i biały.
                                            Władysław Broniewski